Το παιδί μου δεν τρώει λαχανικά

0

Πόσο απογοητευτικό είναι όταν κάθε φορά που αναφέρεις στο τραπέζι τη λέξη μπρόκολο ακούς απλά «γιαξ»; Και σκέφτεσαι πόσο εύκολο ήταν τον πρώτο χρόνο που το παιδί σου έτρωγε λιωμένες τροφές και στο μπόλ του φαγητού του έκαναν πάρτι τα λαχανικά και οι βιταμίνες!

Μπορεί να έβαλες γερές βάσεις στην διατροφή του παιδιού σου, αλλά πλέον αρνείτε να φάει λαχανικά.

Γιατί όμως τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να φάνε λαχανικά; Το πεπτικό τους σύστημα αναπτύσσεται και μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστεί αποτελεσματικά το φαγητό.

Για παράδειγμα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ή 10 ετών δεν έχουν τα ένζυμα που χρειάζονται για να χωνέψουν τα όσπρια, όπως τα φασόλια κλπ. Που σημαίνει ότι πιθανόν να συνδέουν τα φασόλια με δυσφορία στο στομάχι και επομένως να αρνούνται να φάνε.

Μεγαλώνοντας τα γούστα τους θα αλλάξουν. Μέχρι τότε χρειάζονται κάποιες πρακτικές για να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά.

1. Ξεκίνα με τα λαχανικά που ήδη τρώει

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να δώσεις προσοχή και να καταγράψεις ποια λαχανικά / φαγητά τρώει. Ακόμα κι αν αυτά είναι 1-2.

Κάθε λαχανικό περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών. Ακόμα και το αγγουράκι περιέχει βιταμίνη Α, C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο, συν μια καλή ποσότητα νερού.

 Ακόμα κι αν το παιδί τρώει μόνο το αγγουράκι, ξέρεις ότι θα πάρει κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά.

Με κάθε γεύμα, δώσε του τα λαχανικά που τους αρέσουν.

2. Εισαγωγή των λαχανικών που δεν τρώει

Μήπως βλέπει με διαφορετικό μάτι το ψημένο από το άψητο λαχανικό; Για παράδειγμα ενώ εγώ τρώω με μανία το άψητο καρότο, αντιθέτως δεν μπορώ να το φάω μαγειρεμένο. Δοκίμασε να το προσφέρεις άψητο να δεις αν το παιδί θα ανταποκριθεί. Το μαγειρεμένο καρότο άφησε το για αργότερα.

Ένα μικρό δάγκωμα. Για παράδειγμα το μπρόκολο, πρόσθεσε στο πιάτο του ένα κομμάτι μπρόκολο και πες του να δαγκώσει ένα μικρό κομμάτι. Αν δεν αρέσει στο παιδί ακόμα, δοκίμασε ξανά σε λίγες μέρες ένα μικρό κομματάκι κάθε φορά.

Μπορεί να μην του αρέσει ποτέ, μπορεί να πάρει αρκετό καιρό να συνηθίσει τη γεύση.

3. Κρυμμένα λαχανικά

Ο στόχος είναι το παιδί να τρώει τα φαγητά που του αρέσουν, και να βρεθεί τρόπος να κρύψεις μέσα σε αυτά λαχανικά.

Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην γίνει «κατάχρηση». Μην εντάξεις πολλά λαχανικά ή μεγάλες ποσότητες στο αγαπημένο του φαγητό γιατί μπορεί να αλλάξει η γεύση και να αρνείται μετά να φάει.

Μπορείς να αρχίσεις με μικρή ποσότητα στην αρχή και αν το τρώει με ευχαρίστηση να προσθέτεις σταδιακά κι άλλο.

4. Tα λαχανικά σαν σνάκ

Τα παιδιά νιώθουν ευχαρίστηση όταν τρώνε σνακ. Είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο. Μπορείς να κόψεις σε μικρά κομματάκια ωμά λαχανικά όπως καρότο, αγγουράκι, ντοματίνια και να τα αφήσεις σε ένα πιάτο δίπλα στο παιδί να σερβίρετε μόνο του.

Επίσης υπάρχουν πολλές συνταγές με υπέροχα muffins που περιέχουν κρυμμένα λαχανικά.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και χρειάζεται υπομονή. Ακόμα και ένα έξτρα λαχανικό να μάθει να τρώει το παιδί, είναι σίγουρα ένα καλό αποτέλεσμα.

Διάβασε επίσης: Τα 7 + 1 must στην παιδική διατροφή

Leave A Reply