Γιατί το μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια;

0

Πολλές φορές μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη (τερηδόνα) στα δόντια του μωρού, γνωστή ως «σύνδρομο του μπιμπερό», εξαιτίας της κακής χρήσης του μπιμπερό.

Πρόκειται για ταχέως εξελισσόμενη και εκτεταμένη καταστροφή των νεογιλών δοντιών, οφειλόμενη στην παρατεταμένη χρήση του μπουκαλιού με γάλα ή χυμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως της νύχτας.

Τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα του παιδιού τρέφονται από τα σάκχαρα που υπάρχουν στο γάλα και στους χυμούς φρούτων και παράγουν οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών.

Η καταστροφή των νεογιλών δοντιών σε αυτήν την περίπτωση είναι ραγδαία (συμβαίνει μέσα σε λίγους μήνες), καθώς τα νεογιλά (πρώτα) δόντια είναι πολύ πιο ευάλωτα από τα μόνιμα στην προσβολή από τα μικρόβια της τερηδόνας.

Ιδιαίτερα καταστροφική είναι η παραμονή του γάλακτος στα δόντια κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς τότε σταματά η ροή του σάλιου κι έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεπλυθούν τα δόντια αυτόματα.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πάσχει από το σύνδρομο του μπιμπερό;

1. Πέρα από τις συνήθειες του παιδιού, το πρώτο σημάδι που θα δείτε είναι λευκά στίγματα ή γραμμές (σαν κιμωλία) πάνω στα άνω μπροστινά δόντια, συνήθως κοντά στα ούλα. Τα άνω μπροστινά δόντια, λόγω θέσης, αλλά και επειδή είναι από τα πρώτα δόντια που ανατέλλουν στο στόμα, επηρεάζονται και πρώτα. Τα κάτω δόντια συνήθως επηρεάζονται αρκετά αργότερα, καθώς τα προστατεύει η γλώσσα, αλλά και το σάλιο. Τα λευκά σημάδια υποδηλώνουν την απασβεστίωση της αδαμαντίνης των δοντιών, η αδαμαντίνη δηλαδή μαλακώνει και τελικά προκαλείται τερηδόνα.

2. Δείτε αν το παιδί σας ενοχλείται, όταν πίνει κρύα υγρά ή τρώει κάτι που περιέχει ζάχαρη.

3. Αν η τερηδόνα έχει προχωρήσει, θα αρχίσετε να βλέπετε μαύρα στίγματα ή και κοιλότητες πάνω στα μπροστινά άνω δόντια. Η εξέλιξη της τερηδόνας είναι απότομη και συνήθως μη αναστρέψιμη, γι’ αυτό αν έχετε δει τέτοια σημάδια επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο σας. Ο οδοντιατρος, αφού εξετάσει το παιδί και εκτιμήσει την κατάσταση, θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω το σύνδρομο του μπιμπερό;

1. Κάθε φορά που το παιδί πίνει από το μπιμπερό ή μετά το θηλασμό θα πρέπει να καθαρίσετε τα νεογιλά δόντια του, ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα φάει τη μέρα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με λίγο νερό και μια γάζα ή μια μπατονέτα και φυσικά χωρίς οδοντόκρεμα. Η τεχνική είναι απλή: βουτάμε σε λίγο νερό τη μία άκρη της γάζας ή τη μπατονέτα και περνάμε ένα ένα τα δόντια απαλά με κίνηση από τα ούλα προς τα δόντια. Γυρνάμε την άλλη άκρη της μπατονέτας ή της γάζας και στεγνώνουμε τα δόντια με την ίδια κίνηση.

2. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει τη συνήθεια να χρησιμοποιεί το μπιμπερό για πολλές φορές και πολλές ώρες την ημέρα ή ακόμα και το βράδυ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το περιεχόμενο του μπιμπερό με νερό και επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρο σας.

3. Μην προσθέτετε έξτρα ζάχαρη στα ροφήματα του παιδιού

4. Αν διψάει, προτιμήστε να του δώσετε νερό αντί για χυμό. Η υπερκατανάλωση χυμών δεν βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί σωστότερα, ενώ η μικρή κατανάλωση νερού επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού του συστήματος, αλλά και της ποσότητας φθορίου που λαμβάνει καθημερινά.

5. Η επίσκεψη για ένα chekup στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται από την ανατολή του πρώτου δοντιού ή το αργότερο μετά τα πρώτα του γενέθλια.

Αφού τα δόντια είναι νεογιλά και θα αλλάξουν, γιατί τόσος κόπος να τα προστατέψουμε;

Επικρατεί η αντίληψη ότι, αφού τα νεογιλά δόντια θα αλλάξουν, δεν πειράζει να είναι χαλασμένα. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!. Η ύπαρξη των υγιών νεογιλών δοντιών συνδέεται με τη σωστή διατροφή του παιδιού. Η σωστή διατροφή προϋποθέτει το παιδί να μπορεί να φάει χωρίς να πονάει. Από την άλλη, η πρώιμη εξαγωγή νεογιλών δοντιών, τα οποία έχουν τερηδόνα, μπορεί να δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα, καθώς τα νεογιλά δόντια «κρατάνε τη θέση» για τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια.

Διάβασε επίσης:  Σιδεράκια δοντιών – συχνές ερωτήσεις

Πηγή
pedodentist.gr
infokids.gr

Leave A Reply