Η ανάπτυξη του βρέφους απο την γέννηση μέχρι τον 3ο μήνα

0

Η ανάπτυξη του βρέφους απο την γέννηση μέχρι τον 3ο μήνα

Τον πρώτο μήνα της ζωής του, το μωρό πετυχαίνει μια σειρά κατακτήσεις στους βασικούς τομείς της ανάπτυξής του. Του δίνουμε αφειδώς ερεθίσματα, φροντίδα και αγάπη για να εισπράξουμε ενθουσιασμό, συγκίνηση και περιφάνεια!

anaptixi brefous
1ος μήνας
Κινητικότητα: Το κεφάλι του δεν ελέγχεται, αλλά όταν είναι ξαπλωμένο το γυρνά προς την αγαπημένη του κατεύθυνση. Χέρια και πόδια λυγισμένα όπως ήταν στη μήτρα, σφιγμένες γροθιές. Βλέπει μόνο αχνές σκιές. Μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του, όταν το πλησιάσετε στα τριάντα τουλάχιστον εκατοστά. Το πρώτο χαμόγελο οφείλεται σε συσπάσεις του προσώπου
Γλώσσα και κοινωνικότητα: Κλαίει απαιτητικά και δυνατά, ξεχωρίζει τη φωνή των οικείων του προσώπων
Αντίληψη: Κλαίει όταν πεινάει ή θέλει αγκαλιά, ενώ η συμπεριφορά του είναι αυτόματη ή αντανακλαστική. Στέφει το βλέμμα του προς εσάς όταν σας ακούει.

2ος μήνας
Τώρα θα το δούμε να μας παρατηρεί, αρχίζει να ελέγχει τις κινήσεις των ματιών, τους μυς στο πρόσωπο ενώ μπορεί να ανοιγοκλείνει το στόμα, προσπαθώντας να μιμηθεί την ομιλία που ακούει γι’ αυτό και θα ακούσουμε τις πρώτες φωνούλες, επίσης θα χρησιμοποιεί αυτές τις φωνούλες για να δηλώνει την δυσαρέσκειά του όταν δεν ικανοποιούμε τις ανάγκες του.
ΚινητικότηταΟι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, τα χέρια και τα πόδια αρχίζουν να ξεδιπλώνονται. Τώρα μπορεί να στρίψει το κεφάλι 45 μοίρες, ενώ οι μυϊκές συσπάσεις μειώνονται.
Γλώσσα και κοινωνικότητα: Βγάζει ήχους, χαμογελάει εκούσια, δείχνει συναισθήματα ικανοποιησης και αγχους, αντιλαμβάνεται εάν υπάρχει νευρικότητα, κλαιει όταν νιώθει μόνο.
Αντίληψη: Διαμαρτύρεται όταν δεν καλυπτονται οι ανάγκες του, συνδέει την αντανάκλαση του κλάματος με το να το σηκώνουν αγκαλιά.

3ος μήνας
Το μωράκι σας εχει ξεδιπλωθεί καθώς μπορεί πλέον να απλώνει τα 4 άκρα.
Κινητικότητα: Ξεδιπλώνει εντελώς χέρια και πόδια, κάνει ελεύθερες και κυκλικές κινήσεις, στηρίζει το κεφάλι του όταν είναι μπρούμητα. Επίσης γυρίζει από μπρούμυτα στο πλάι με άνεση, κρατάει και κουνάει την κουδουνίστρα του, πιάνει σφιχτά τα χέρια των άλλων και πιπιλάει το δάχτυλο του.
Γλώσσα και κοινωνικότητα:Βγάζει ήχους από φωνήεντα, κάνει πιο δυνατές φωνές, στριγκλίζει, κλαίει διαφορετικά για κάθε ανάγκη του, κάνει παύσεις περιμένοντας να εξυπηρετηθεί και αρχίζει να γελάει
Αντίληψη: Συνειδητοποιεί την δράση-αντίδραση ( χτυπώ την κουδουνίστρα και ακούγεται). Μαθαίνει την ανταπόδοση, ότι δηλαδή μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση κάποιου αν γελάσει ή κλάψει.

Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρείται κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Leave A Reply