Πώς να μάθω στα παιδιά μου για τη διαχείριση των χρημάτων

0

Η μεγαλύτερη ανησυχία μιας μητέρας είναι σίγουρα το μέλλoν των παιδιών της. Ανησυχίες σχετικά με τις σπουδές, τη σωστή ανατροφή ώστε να γίνουν σωστοί ενήλικες.

Είναι τόσες πολλές οι ανησυχίες που κάποτε ξεχνάμε να τους μάθουμε ένα βασικό πράγμα που σίγουρα θα το χρειαστούν στην ενήλικη ζωή τους. Ξεχνάμε να τους μάθουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Στο κάτω κάτω, ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν την περιέργεια και παρακολουθούν τι κάνουμε και πως συμπεριφερόμαστε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρήματα.

Ενώ δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την αξία των χρημάτων, μπορούν να καταλάβουν πώς ξοδεύουμε οι ίδιοι τα χρήματα μας.

Άρα όσο και να εξηγούμε στα παιδιά μας την αξία της σωστής διαχείρισης των χρημάτων, τα παιδιά βασίζονται στις πράξεις μας.

Για να πετύχουμε στην πράξη και όχι στα λόγια μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τα πιο κάτω:

Παραδείγματα βάση της ηλικίας τους

Σίγουρα ένα μικρό παιδί, δεν μπορεί να γνωρίζει για το τραπεζικό μας σύστημα. Δεν χρειάζεται να ξέρει για τις τράπεζες και για καταθετικούς λογαριασμούς και επιτόκια. Αυτό θα γίνει σταδιακά. Σε μικρά παιδιά εξηγούμε με τα μετρητά. Για παράδειγμα, κρατώ €10, είναι καλύτερα να αγοράσω κάποια πράγματα με τα €5 και τα υπόλοιπα €5 να τα φυλάξω στον κουμπαρά μου. Όταν γεμίσει ο  κουμπαράς αυτός θα μπορέσουμε να αγοράσουμε κάτι που χρειαζόμαστε.

Το πάθημα που έγινε μάθημα

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να ανοίξετε ένα λογαριασμό με χρεωστική κάρτα και να βάζετε μέσα το εβδομαδιαίο ποσό που δικαιούνται αντί για μετρητά.

Έτσι θα πρέπει να διαχειριστούν μόνοι τους ολόκληρο το ποσό της εβδομάδας. Αν κάνουν το λάθος και σπαταλήσουν το ποσό τις πρώτες μέρες θα ξέρουν ότι για τις υπόλοιπες μέρες δεν θα έχουν τα χρήματα.

Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν σωστή διαχείριση.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με μετρητά.

Σύγκριση τιμών

Αφού το επιτρέπει η ηλικία του παιδιού, την ώρα που θα πηγαίνετε στην υπεραγορά ή σε άλλα καταστήματα δείξετε του να παρατηρεί τις τιμές.

Αυτό θα το βοηθήσει να γίνει παρατηριτικός και να μπορεί να συγκρίνει τις διαφορετικές τιμές.

Κατακτώντας την ικανότητα της παρατηρητικότητας και της σύγκρισης θα μπορεί να αξιολογήσει την ποιότητα και την αξία, ώστε να μπορεί να πάρει περισσότερα με τα χρήματά του.

Χαρτζιλίκι

Μπορεί τα παιδιά του γυμνασίου να μην μπορούν να βρουν δουλειά για να δουλέψουν, ούτε αυτός είναι ο στόχος τους σε αυτή την ηλικία. Αλλά μπορούν άνετα να βγάλουν εξτρα χαρτζιλίκι.

Μπορείς να ζητήσεις μια βοήθεια στο σπίτι και να δώσεις στο παιδί μετά χαρτζιλίκι.

Το να κερδίζουν χρήματα από μόνα τους βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους και της ανεξαρτησίας τους.

Προσοχη όμως εδώ να μην μπερδέψουμε τα παιδιά.

Άλλο η βοήθεια που προσφέρουν στο σπίτι και άλλο αυτό. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή.

Leave A Reply