Τα τι και τα πώς της απολέπισης

0

Είναι σίγουρα η εποχή της. Μαζί με την ενυδάτωση, η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων είναι η κλασική συνταγή επανόρθωσης και ανανέωσης της επιδερμίδας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Δεν είναι ωστόσο λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε αν το απολεπιστικό προϊόν που επιλέξαμε είναι το κατάλληλο ή αν το χρησιμοποιούμε σωστά.

Γι αυτό κι εμείς σήμερα δίνουμε απαντήσεις σε όσα μας έχετε κατά καιρούς ρωτήσει…

  • Είναι καλύτερα να χρησιμοποιώ προϊόντα που κάνουν φυσική απολέπιση ή αυτά που κάνουν χημική;

Εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας αλλά και από τις προτιμήσεις σας.

Με τα προϊόντα φυσικής απολέπισης-μάσκες και scrubs- η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και η λείανση της επιδερμίδας γίνονται μηχανικά, μέσω της τριβής, με τη βοήθεια κονιορτοποιημένων κελυφών οστράκων ή πυρήνων καρπών, κόκκων αλατιού, ζάχαρης κ.α. -η βιομηχανία καλλυντικών έχει σχεδόν καταργήσει τη χρήση πλαστικών μικροσφαιριδίων απολέπισης καθώς έχουν κριθεί βλαβερά για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Τα προϊόντα χημικής απολέπισης (peeling) περιέχουν AHA/ BHA/PHA (άλφα, βήτα και πολύ-υδροξυοξέα) ή ένζυμα φρούτων τα οποία δρουν κερατολυτικά, δηλαδή «χαλαρώνουν» τους δεσμούς που συγκρατούν τα κύτταρα μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν την απομάκρυνσή τους και επιταχύνουν την φυσική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης.

Τα φυσικά απολεπιστικά προϊόντα προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα λείανσης, πολλά από αυτά όμως είναι αρκετά σκληρά για μια ευαίσθητη επιδερμίδα ή για μια επιδερμίδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακμής.

Τα προϊόντα χημικής απολέπισης κατά κανόνα είναι λιγότερο ερεθιστικά-ανάλογα πάντα με την περιεκτικότητά τους σε δραστικά συστατικά και τον βαθμό διείσδυσής τους στην επιδερμίδα.

Ωστόσο, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον συνθέσεις για κάθε τύπο επιδερμίδας, ακόμα και για την πιο ευαίσθητη που θα σας προσφέρουν ήπια απολέπιση είτε προτιμάτε τον φυσικό είτε τον χημικό τρόπο.

  • Πόσο συχνά μπορώ να κάνω απολέπιση;

Από 1-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα πάντα με τον τύπο της επιδερμίδας σας και το προϊόν που χρησιμοποιείτε.

Με εξαίρεση τις ήπιες συνθέσεις -συνήθως σε μορφή λοσιόν με πολύ χαμηλή συγκέντρωση απολεπιστικών ουσιών- που είναι σχεδιασμένες για συχνή χρήση, η καθημερινή απολέπιση, ενδέχεται να ευαισθητοποιήσει την επιδερμίδα και να της προκαλέσει έντονο αίσθημα τραβήγματος, ερεθισμό και ερυθρότητα.

Μάλιστα, απογυμνώνοντάς την από τα φυσικά της έλαια μπορεί να μετατρέψει μια κανονική επιδερμίδα σε ξηρή ή, αν είναι λιπαρή με τάση για ατέλειες να την οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος.

  • Είναι προτιμότερο να κάνω απολέπιση το πρωί ή το βράδυ;

Μολονότι κατά βάση είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι με την απομάκρυνση της επιφανειακής στιβάδας κυττάρων η «φρέσκια» επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτη στις ακτίνες UV, επομένως είναι απαραίτητη η αντηλιακή προστασία της με υψηλό δείκτη SPF.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια πάντως προτείνουν το βήμα της απολέπισης να εντάσσεται στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης .

  • Πρώτα κάνω απολέπιση και μετά βάζω τονωτική ή το αντίθετο; Ποια είναι η σωστή σειρά;

Η απολέπιση εκτός από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, ολοκληρώνει τον καθαρισμό, απαλλάσσοντας τους πόρους από τυχόν κατάλοιπα -γι’ αυτό και ακολουθεί σαν βήμα-, ενώ στη συνέχεια, η τονωτική λοσιόν εξισορροπεί το pH της επιδερμίδας και την προετοιμάζει να δεχτεί τα προϊόντα περιποίησης.

Την ίδια σειρά θα ακολουθήσετε κι αν έχετε εντάξει στη ρουτίνα σας κάποια essence.

  • Μπορώ να χρησιμοποιώ συγχρόνως AHA και BHA ;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι η συγκέντρωση σε οξέα δεν είναι πολύ υψηλή-διαφορετικά ενδέχεται να ερεθίσουν την επιδερμίδα.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, όταν χρησιμοποιούνται μαζί, η περιεκτικότητα σε ΑΗΑ και ΒΗΑ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 12% και 3% αντίστοιχα.

  • Αν το καθαριστικό, η τονωτική λοσιόν ή η ενυδατική μου περιέχουν απολεπιστικούς παράγοντες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω συγχρόνως και ένα προϊόν scrub;

Επιτρέπεται αλλά είναι μάλλον υπερβολή. Τα οξέα ή τα ένζυμα που περιέχει μια λοσιόν ή μια κρέμα κάνουν τη… δουλειά τους αθόρυβα, ίσως με πιο αργούς ρυθμούς, αλλά σίγουρα αποτελεσματικά .

Αν βέβαια αισθάνεστε ότι η επιδερμίδα σας είναι θαμπή και άτονη (όπως συμβαίνει συχνά μετά το καλοκαίρι), ένα προϊόν scrub ή μια μάσκα απολέπισης θα επαναφέρουν άμεσα τη φωτεινότητά της.

  • Έχω διαβάσει ότι τα AHA και τα BHA δεν συνδυάζονται με τη ρετινόλη. Ισχύει;

Πράγματι, η ταυτόχρονη χρήση προϊόντων που περιέχουν άλφα ή βήτα υδροξυοξέα με ρετινόλη μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει κοκκινίλες και ήπιο ερεθισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο τα υδροξυοξέα όσο και η ρετινόλη είναι οξέα που έχουν απολεπιστική δράση.

Το ίδιο ισχύει και με τη βιταμίνη C, για ένα ακόμα λόγο-τα ΑΗΑ μειώνουν την αντιοξειδωτική της δράση.

Μπορείτε παρόλα αυτά να τα χρησιμοποιείτε χωριστά μέσα στη μέρα-το ένα προϊόν το πρωί και το άλλο το βράδυ- ή εναλλάξ, μέρα παρά μέρα.

  • Δηλαδή δεν συνδυάζονται ούτε με υαλουρονικό οξύ;

Συνδυάζονται και πολύ καλά μάλιστα. Μη σας μπερδεύει η λέξη «οξύ».

Το υαλουρονικό οξύ δεν έχει απολεπιστική δράση, είναι ένα συστατικό που προσφέρει στην επιδερμίδα πλούσια ενυδάτωση την οποία χρειάζεται επειγόντως μετά το βήμα της απολέπισης, είτε αυτή γίνεται με ΑΗΑ και BHA είτε με φυσικά απολεπιστικά προϊόντα.

Λένα Ιωαννίδου


https://www.skingurus.gr

Leave A Reply