Yπάρχει στ’ αλήθεια Άγιος Βασίλης; Αυτό είναι ένα ερώτημα που αρχίζουν να θέτουν τα παιδιά κοντά στην ηλικία των 6-7 ετών και το οποίο συνήθως βρίσκει τους γονείς απροετοίμαστους.
Αυτό συμβαίνει γιατί γύρω στην ηλικία των 6 ετών αρχίζει να αναπτύσσεται η γνωστική ικανότητα διαχωρισμού του πραγματικού από τον φανταστικό κόσμο.
Ένας ακόμα λόγος που τα παιδιά αρχίζουν να έχουν τέτοιας φύσεως απορίες είναι η συναναστροφή τους με μεγαλύτερα παιδιά κατά την ένταξή τους στο Δημοτικό.
Αναμφίβολα, λοιπόν, η στιγμή που το παιδί θέτει στους γονείς του αυτό το ερώτημα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου κατά την οποία οι γονείς καλούνται να το βοηθήσουν να μεταβεί ομαλά από το στάδιο της προλογικής στο στάδιο της συγκεκριμένης λογικής σκέψης.
Τί θα πρέπει να απαντήσουν οι γονείς;
✰ Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ερώτημα βάζει τους γονείς μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να πουν στο παιδί τους την αλήθεια και να θρυμματίσουν την μαγεία που περιτριγυρίζει τη φιγούρα του συμπαθέστατου γεροντάκου με την κόκκινη στολή ή να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη ρομαντική αυτή εικόνα στο μυαλών των παιδιών τους;
Η απάντηση είναι πώς δεν υπάρχει σωστή και λάθος προσέγγιση.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη:
1) Ηλικία: Οι γονείς θα πρέπει αρχικά να αναλογιστούν όχι μόνο τη χρονολογική ηλικία του παιδιού, αλλά και τη γνωστική ετοιμότητα / ωριμότητα του να επεξεργαστεί, να κατανοήσει και να αποδεχθεί αυτή την πληροφορία.
✰ Η ηλικία των 6 είναι στο μεταίχμιο και χρήζει ιδιαίτερου χειρισμού, εάν όμως το παιδί είναι 10 ετών θα του κάνει καλό να συνεχίζει να πιστεύει στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη;
Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι, καθώς το παιδί είναι πιθανότερο να μετατραπεί σε στόχο κοροϊδευτικών σχολίων από τους συνομήλικους του.
2) Τί ακριβώς θέλει να μάθει το παιδί; Προτού απαντήσουν, οι γονείς θα πρέπει να διερευνήσουν εάν το παιδί θέλει όντως να μάθει την αλήθεια, ή έστω ένα μέρος της, ή απλά ρωτά γιατί χρειάζεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη πιστεύει;
✰ Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση ρωτώντας το παιδί τους “Εσύ τί νομίζεις;”
Ζυγίζοντας τα πιο πάνω, κάποιοι γονείς θα επιλέξουν να συντηρήσουν λίγο ακόμα το ρομαντικό αυτό ψέμα, ενώ κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν να πουν στο παιδί τους την αλήθεια.
Οι γονείς που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την αλήθεια:
- Είναι σημαντικό να απαντήσουν στο παιδί με απλά λόγια, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις που μπορεί να καταλάβει.
- Χρειάζεται να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν ξεσπάσματα θυμού και θλίψης από πλευράς του παιδιού για το “τεράστιο” αυτό ψέμα που του έλεγαν τόσο χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούν να το παρηγορήσουν και να του τονίσουν ότι η μη ύπαρξη του Άγιου Βασίλη δεν σημαίνει και την κατάργηση των Χριστουγέννων.
- Μπορούν παράλληλα με την αποκάλυψη της αλήθειας να μιλήσουν στο παιδί για την πραγματική ιστορία του Αγίου Βασιλείου (ή του αντίστοιχου Αγίου Νικολάου ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της οικογένειας), μιας φιγούρας που συνδέεται άμεσα με την αγάπη για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων.
- Τέλος, μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί ότι το έθιμο της προσφοράς δώρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων γίνεται με σκοπό να προσφέρει χαρά στους άλλους και να προσκαλέσουν το παιδί να γίνει ο μικρός βοηθός τους στη διατήρηση της “μαγείας”.
- Έτσι, μπορεί και το παιδί να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία ετοιμασίας δώρων για τους αγαπημένους του και να απολαύσει και το ίδιο το υπέροχο συναίσθημα της προσφοράς.
Ράνια Χατζηκώστα – Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος
Ιδιοκτήτρια του Κέντρου ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Διάβασε επίσης Στολίζοντας νωρίτερα τα Χριστουγεννιάτικα νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι